הרס עצמי – להיות מה שאבא שונא!
בוא תבין יש יסוד דכאני בגבריות אבהית, מלחמה מי האלפא, להעיר ולבקר היא דרך של אדם חסר ביטחון להרגיש בשליטה, כילד לא היו לך הרבה אופציות להתמודד עם זה.
לקבל ביקורת היא גם דבר עדיף על לקבל התעלמות, לפחות כילד זה שם אותך במרכז, זה גם נתן לך להרגיש התאמה למשפחה, לאבא יש צורך להרגיש חשוב, לך יש יכולת לגרום לו להרגיש ככה כשאתה עושה טעויות.
מעבר לזה ילדים לא אוהבים ללמוד מפחד, למידה מתוך פחד, מלמדת אותם אולי הרגלים טובים, אבל גם מלמדת אותם שהם יצורים חסרי ערך, שאינם ראויים להדרכה חומלת וסבלנית אלא רק להתפרצות אלימה או ביקורת נוקבת, הם גם לומדים שהם "רעים" מיסודם כי האבא לא סומך שיעשו דברים טוב, אם יבקשו מהם ויסבירו להם את חשיבות הדבר באופן "בוגר".
ביקורת הורית ומסרים כפולים
הם גם מרגישים טיפשים ומבולבלים כי מצד אחד תובעים מהם התנהגות מסוימת ומענישים כשלא, מצד שני אין תהליך לימודי של הקניית הרגל הטוב, או הבנת הצורך הרגשי מאחורי ההתנהגות הרעה ונתינת מענה לחסך שמתגלה. המסר הכפול הזה יוצר בלבול וחוסר אונים ומשדר, אתה ילד חסר משמעות, פגום, רע ונחות, תעשה מה שאומרים לך ועוף לי מהחיים כי אתה לא מספיק שווה את הסבלנות שלי שדרושה כדי לפגוש את מי שאתה באמת ומה שאתה באמת רוצה
במצב כזה כל מה שהילד יכול לעשות זה למרוד באופן ישיר או פסיבי, המרידה הישירה מביאה לפעילות מותרסת נגד ה"חזון האבהי", או בשיתוף פעולה רשלני איתו (אגרסיביות פסיבית), זה נותן לילד תחושת שליטה, תחושת ערך, שהוא לא סתם "צאן לטבח", ומבטא קריאה להתייחסות מכבדת יותר אליו ולצרכיו.
הפנמת הדיאלוג ההורי הפוגעני
עם השנים ההתנהגויות
הורית רעילה נעשות אוטומטיות עד שהן יוצאות בכל מצב בו אנו חשופים לאנרגיה ביקורתית ומודדת.
למעשה אנחנו לומדים לתקשר עם עצמינו כמו שהורינו תקשרו איתנו, ומוצאים עצמנו בדפוס אלים שעלול לכלול שיפוט, פוגענות והשפלה עצמית.
לשחק את המשחק, להאמין בתפקיד, לחשוב שאנחנו זה התפקיד
למעשה הקטנה היא כמו משחק, יש אדם המהווה דמות סמכות בעולמנו, והוא רואה בנו רק מימד אחד ממה שאנחנו באמת, הוא מגיב רק למימד הזה, ועיוור לצדדים אחרים אצלינו,.
עם הזמן כדי לתקשר עם האדם הזה ולקבל את מתנתנו, אנו לומדים לשחק מולו את מה שהוא רואה בנו, כשהדבר הזה נעשה פתולוגי, במיוחד בילדות, אנו עצמינו שוכחים שאנו דברים רבים אחרים, והופכים לשחקנים מקצוענים של התפקיד הזה הנכנסים במאה אחוז לדמות.
להאמין שאנחנו הדמות המוקטנת
אם משהו רואה בנו צד אחר זה מפתיע אותנו ואפילו יוצר עוינות, כי כבר בנינו זהות סביב התפקיד הזה, אפילו אם התפקיד לא נעים, כמו הילד התמימים שאבא צריך להציל אותו או השלומפר שאבא צריך לחנך אותו, אנו מייצרים את הדרמה הזאת גם בבגרות כי זה מה שמרגיש לנו נח ו"אמיתי" ומאמינים שהו אנחנו ומה שמגיע לנו, לא חשוב כמה התפקיד מאולץ, משפיל ופוגעני, נאמין שתפקיד אחר יהיה זיוף, תרמית ועלול להביא להשפלה, ביזוי ואפילו נטישה, והרס.
גם אם התבגרנו, והרחבנו את מרחב התפקידים שלנו, ואפילו יצרנו תפקיד מפצה, ההופכי לתפקיד המקורי (ומשחזר אותו ואת הקארמה שלו מהכיוון ההפוך*), כשדמות סמכות הורית כמו אבא, בוס, או חבר "אבהי" יופיע בעולמנו, אנו עלולים בקלות ובמיוחד במצב סטרס, לגלוש לתפקיד המקורי, שהוא כמו פונקציית ברירת המחדל של המערכת