יוגה ככלי באימון לחיים – כיצד להשתמש ביוגה ככלי להתפתחות והצלחה גם כשיורדים מהמזרון

יוגה ככלי באימון לחיים – כיצד להשתמש ביוגה ככלי להתפתחות והצלחה גם כשיורדים מהמזרון

הרבה אנשים שאני מאמן אותם מופתעים שאני מציע להם לפעמים שיטות יוגיות. ליוגה יש המון קשר לאימון לחיים, והיא הייתה שיטת ההתפתחת האישית הפופולרית בהודו העתיקה.
כמורה יוגה ותיק הכניסה שלי לעולם האימון היתה יוגה. ליוגה נעשה עוול, אם בעבר היה צריך לשרת גורו שנים ולעמוד במבחנים מסמרי שיער כדי לקבל ידע, היום הידע נגיש מידי, הבעיה היא לזהות בין אלפי עצי פלסטיק את העצים האמיתיים או לפחות את אלו שמתאימים לך.
קיימות היום שתי משמעויות למילה יוגה, המשמעות המסחרית, המציגה את היוגה כסוג של התעמלות לחיטוב הגוף והרזיה, מעין שיעור מתיחות רגוע בניחוח קטורת וקארי, מתחרה אקזוטית של פילאטיס וזומבה, ויוגה אמיתית, זאת שמעבירה ידע רוחני מצטבר של אלפי שנים. שמלמדת כשמה (יוגה = איחוד) כיצד לאחד ולחבר את המערכת הפנימית של הגוף נפש שלנו לאנרגיות המיטיבות של היקום, ואיך לחבר בין האני האינדיבידואלי לתודעה הקוסמית המורחבת.
אני לא מעביר ביקורת על היוגה הראשונה, היא נפלאה ועוזרת לשפר חייהם של מאות מיליונים, אני רק לא רוצה שיחשבו שזה כל מה שיוגה מייצגת, קצת כמו לרדד טנטרה לסקס איטי עם מוזיקה הודית וקבלה לקמעות שמביאות להתעשרות.
היוגה השניה, מסורתית ובמיוחד זאת שכוללת העצמות וחניכות למידע אזוטרי היא מתודה אימונית עשירה ושלמה ביותר.

האם יוגה קשורה לטנטרה

ובכן יוגה היא חלק מהמסורת הטנטרית ובמיוחד זאת הכרוכה בתנוחות גוף, המושג טנטרה קצת איבד את משמעותו המקורית, אבל בעבר היה מדובר על פילוסופיה שהדגישה שימוש בכל רובדי המציאות כדי להגיע להתעלות רוחנית ולבטא את הרוחניות בכל מימדי הקיום הגשמי. בניגוד לפילוסופיה מנוגדת (ודנטה ) שראתה בעולם אשליה סרוחה שהדבר הכי טוב לעשות איתה זה לברוח ממנה.
כל כלי העבודה המשתמשים בגוף מגיעים מטנטרה (מסורת הנאט באבא).

האם ידע יוגי עדיין רלוונטי?

יוגה המלווה בהבנה הנכונה וניתנת לאדם המוכן לתרגל ברצינות יכולה לפתור בעיות בריאות, לשפר יכולות, ואפילו לפתח כוחות ויכולות מיוחדים "ועל טבעיים", וכמובן…לחטב את הישבן…גם זה אבל התכוונתי להביא להארה, אושר, מימוש רוחני…and all that jazz…
***האין ביוגה עבודת אלילים?***
יוגה אינה דת אלא ידע אוניברסלי שכל מסורות המזרח אימצו, כולל בודהיזם, הינדוהיזם סיקיזם ,טאואיזם וג'איניזם.
הידע הזה קיים ביהדות המיסטית בצורות שונות ויש אפילו הטוענים שהגיע משם במקור. יוגה התערבבה עם הזמן בתרבות הסובבת אותה, ובמקרים מסוימים הפכה משהו דתי ופולחני, הברכה לשמש לדוגמה לא באה ממקורות יוגיים אבל היום נראה כאילו היא חלק בסיסי ביוגה…והיא לא!
בסדרת הפוסטים אציג קצת את היוגה מנקודת המבט האוניברסלית, רוחנית, ואקשר למסע הגיבור, ארכיטיפים ואימון לחיים…כי אי אפשר בלי.

כל אחד והיוגה שלו, 4 נתיבי היוגה כי יש "לאמן" את הנער על פי דרכו

ליוגה 4 דרכים עיקריות, נתיבי היוגה קרויים קארמה, באקטי ראג'ה וג'אנה… ההולמים את, ניחשתם נכון, את 4 הארכיטיפים של הגיבור.
קארמה יוגה, או היוגה של הפעולה ונועדה ללוחם, היא ניתנה מסורתית על ידי האל קרישנה, ללוחם ארג'ונה לפני קרב גדול בשירה ההודית הגדולה והמפורסמת ביותר – הבהווגיטה.
דרך זאת מדגישה פעולה בעולם מתוך שירות לא אנוכי אידיאל נשגב ובלי להיצמד לתוצאות.
באקטי יוגה היא היוגה של המאהב, היא עוסקת בדבקות ואהבה לאל, או לגורו המייצג אותו, זאת עד התמזגות תודעתית עם התודעה המוארת של האל או המורה המואר.
ראג'ה יוגה מתאימה למלך (ראג'ה משמעותה מלך) היא היוגה של השליטה בגוף, במערכת הערוצים, במצבי התודעה ובשלב מתקדם באנרגיית הקונדליני. החלק החיצוני וההתחלתי של היוגה הזאת הוא התנוחות שעושים בסטודיואים ומכוני יוגה. (האטה יוגה) אבל ממש זה לא נגמר שם, עצם השם האטא יוגה משמעותו היוגה של השמש והירח, מטרתה לאזן בין הגברי והנשי כדי ליצור תנאי איזון בהם אנרגיית החיים הראשונית תוכל להתעורר ולעלות במעלה הצ'אקרות ודרך זה ליצור מצב של תודעה משוחררת.
(איינגר, אשטנגה, ביקראם ויניאסה וכו הם סגנונות של האטה יוגה)
ג'אנה יוגה נועדה לקוסם והיא עוסקת בהבנה אינטלקטואלית ופילוספית עמוקה של טבע המציאות, ודרך ברור שכלי עמוק, והתבוננות הגעה לשחרור רוחני.
למעשה כל סוגי היוגה נדרשים בדרך רוחנית מאוזנת, בדיוק כמו שכל סוגי הארכיטיפים נדרשים להתפתחות רוחנית שלמה. פשוט החיים והדרך הרוחנית מעמידה אתגרים הדורשים את כל כוחות הגיבור.
כמובן שלכל אדם יש ארכיטיפים שיותר דומיננטים ודרך שיותר מתאימה לו, העם ההודי מאוד מאופיין בתקופתינו באנרגיית המאהב, באקטי יוגה לכן היא הזרם הפופולרי ביותר שם, אנחנו היהודים מאוד קוסמים, היהדות עם פילפולי הגמרא, לימוד בלתי פוסק ותורות קבליות מורכבות הולמת את רובינו. לפחות בעבר.
יפנים, העם שהמציא את ה"בושידו" דרך הלוחם הרוחני, פיתחו צורות תרגול מאוד נוקשות הדורשות נחישות, מאמץ גדול ועמידה מול כאב. דרך הקארמה יוגה הולמת את אופיים.
וטיבט כדוגמה, היא מקום בו ראג'ה יוגה בצורתה האולטימטיבית מאוד חזקה. היא מכילה תרגולים אזוטריים של שליטה בקונדליני, ובתודעה הדורשים שנים של הכנה והרבה שליטה עצמית.
כמובן הכל בהכללה גסה, ויש בכל דרך רוחנית שלמה את הכל. ביהדות כדוגמה חסידות ברסל"ב יותר מדגישה מאהב, חב"ד וליטאים את הקוסם, סאטמר את הלוחם, דרך הקבלה הרש"ש וכו את המלך.
מורה רוחני טוב מזהה את האופי הייחודי של תלמידו ומתאים לו תרגול מתאים המשלב היטב בין הנתיבים השונים.
לעיתים הוא מאתגר אותו במקרה שארכיטיפ ונתיב מסויים חסום או מקולקל, כי כל הערוצים והנתיבים נדרשים במידה מסויימת כדי להצליח.
עקרונית קארמה יוגה הוא הנתיב הבסיסי ביותר בו כולם משתתפים,(צבירת קארמה חיובית, מצוות ומעשים טובים), בעוד דרכים מסויימות מדגישות דבר מסויים ולעיתים מתגדות למשהו אחר.
בבודהיזם טרוודי, ובמיוחד בצורתו המערבית הוציאו כמעט לגמרי את הצד האמוני לטובת הצד הפילוסופי, פסיכולוגי והתבוננותי ביקורתי, בעוד שבנצרות ויהדות פונדמנטליסטית שוללים ככפירה כל שאלה או עירעור על יסודות האמונה ומשאירים את השכל מחוץ לש.ג.
גאנה הוא הנתיב הנדיר ביותר למרות שכמעט כל המאסטרים המזרחיים הגדולים דוגמת שנקרה צריה, בודהה, אבינה וגופטה, ראמנה וקרישנה מורטי הראו שללא ג'אנה יוגה אי אפשר להגיע לשחרור המלא, ישנם פילטרי תפיסה עדינים ועיוורון שפשוט לא ניתן למוסס ללא פיתוח יכולת התבוננות, בירור וניתוח חדה.
אפילו ראמה קרישנה פדמהמסה הדבק הגדול וגדול היוגים המודרנים כנראה, נאלץ להגיע לשלמות בעזרת מורה אדוויטה (גאנה יוגה) בשם טוטפורי, לאחר שכבר היה קדוש העושה ניסים ונפלאות לארוחת הבוקר (בדרך הבקטי). כמובן לא כולנו בהכרח שואפים לשם.
***אז איך מגלים את התרגול המתאים לי?***
בעבר כשמישהו היה מגיע למורה גדול הוא היה מבקש תרגול. המורה היה סורק אותו רוחנית ומבין את שאיפותיו ואז היה מציע לו תרגול, התלוי בזמן אותו התלמיד מוכן להקדיש, לבשלותו ויכולתו.
אם תלמיד היה מגיע עם מניעים לא טהורים, המורה לא בהכרח היה דוחה אותו, אבל התרגול שהיה מציע היה משנה את אופיו וכוונתו של התלמיד, כך שכשהיה משיג יכולת, לא היה מממש אותה באופן שלילי. (יש סיפור על גנב המבקש מהגורו תרגול כדי להפוך לבלתי נראה אבל כשהצליח הוא נתקף בושה נוראית לגנוב והפך לצדיק).
 
 

למה חשוב להתמיד

עקרונית תרגול המבוצע כשבוע, נותן חוויה אותה התלמיד מרגיש בזמן התרגול, תרגול של 3 שבועות גורם להשפעה על חיי התלמיד מחוץ למזרון, תרגול של חצי שנה הופך למשהו המשנה את חייו לתמיד.
תרגול רוחני אישי, נקרא לעיתים טאפס, לא האוכל הספרדי הטעים אלה "אש" המגיעה מאמץ והתמדה בריסון עצמי.
כשמישהו מקבל תרגול ממורה כדאי לו לעמוד במחויבות כדי להגיע לתוצאות. עצם העמידה מחויבות פנימית מגדילה את תחושת הערך והביטחון העצמי.
עקרונות לבחירת תרגול:
אם עדיין אין לכם מאמן לחיים רוחני או מורה ליוגה בעל השגה ואתם רוצים תרגול שממש משיג תוצאות בחיים אני מציע פה כמה עקרונות לבחירת התרגול

כוונה ומטרות

אם לא תציבו מטרות, איך תדעו שהגעתם לשם?
חשוב שתבדקו מה מטרות התרגול שלכם לפחות לחצי שנה קדימה ברמה הגופנית, הרגשית, פיתוח יכולות, פיתוח כוחות וברמה הרוחנית.

זמן והשקעה

אז חשבו כמה זמן נדרש להשגת המטרות האלו וכמה אתם רוצים ויכולים להשקיע.
לרבים מאיתנו יש רצונות ושאיפות גדולים אבל מעט כוח רצון ויכולת לממש באמת, אחד מתפקידי הגורו או המאמן לעודד, לדחוף ולתת השראה למתרגל לעשות את העבודה, אפילו מורים ענקיים טוענים שעל התלמיד לסחוב את המסע, הם מראים את הדרך ותומכים. לעיתים עלינו להעריך באופן ריאלי את הזמן והיכולת שלנו או שבמקום להתקדם ניפול לאכזבה ושיפוט עצמי. צעדים קטנים ובטוחים לרוב עדיפים על גישת הכול או כלום.
כתבתי פוסט על פיתוח כוח רצון ומשמעת פנימית, לעיתים זאת צריכה להיות המטרה של התרגול, כי בלי זה אי אפשר להצליח בכל תרגול אחר.

קארמה

בבודהיזם ורוב התורות הרוחניות נטען שכל דבר שמשמש כאמצעי להשגת משהו הינו "ריק", כלומר הוא אינו משיג את המטרה אלא רק מאפשר לקארמה מתאימה להבשיל, אקמול יכול להפסיק כאב אבל גם להחמיר אותו (בידקו רשימת אזהרות וסכנות על קופסה), תרגול יוגה יכול להפוך אותנו לגמישים אבל גם לגרום לפריצת דיסק ולהגביל את תנועתינו וכו…
מבחינה מיסטית כדי שלתרגול יהיה כוח לעבוד עלינו לעזור למישהו להשיג את התוצאה שאנו רוצים, נכליל בתרגול גם זמן כזה אם אנו רוצים כושר גופני, נעזור או נעודד משהו לדבר הזה, אם אנו רוצים יותר ריכוז נלמד מישהו להתרכז או לפחות נשמור על סביבה שקטה ונמנע מלקטוע זרם תודעה של מישהו המרוכז במשהו…וכו (מוזמנים לבדוק פוסט שלי על צבירת קארמה טובה).
דרך לעצלנים היא לשמוח בשמחתם של אלו שכבר יש להם את התוצאה שאנו רוצים, ולהקדיש את התרגול לעזור לאילו שעוד אין להם. ( לאחר תרגול המביא לשלווה אפשר לומר…מי יתן שכל מי שזקוק לשלווה יחלוק איתי את מצב התודעה הזה).

4 האנרגיות הבסיסיות

יוגה עובדת על הטענה פנימית ואיזון בין 4 אנרגיות.
האנרגיות האלו קרויות שמיימית, אדמתית, גברית ונשית.
אנרגיה שמימית הופכת אותך למרחף, בעל חזון, פילוסופי ורוחני.
אנרגיה אדמתית הופכת אותך למעשי, יעיל, ממוקד פרטים ומקורקע.
אנרגיה נשית הופכת אותך לרגישה ופתוחה ומתרחבת יותר בעוד שגברית לסגורה, שולטת ודחוסה יותר.
אדם מאוד שמימי מתנהג קצת כמו מדען מטורף, מלא רעיונות, מתלהב ממציא. אדם מאוד אדמתי מתנהג קצת כמו הגמדים בשר הטבעות, מעשיים, חומרניים, דחוסים.
אדם עם הרבה אנרגיה נקבית מיד ירגיש את האנרגיות הכבדות במסיבה וירצה ללכת, אדם מאוד זכרי אולי יספר כמה בדיחות יצחק בעצמו בקול גדול וישנה את האווירה.
תרגולי יוגה שונים קשורים לאנרגיות האלו.
לכל אחת מהאנרגיות (סווארה) יש את הזמן
המתאים לה, היוגי המתקדם מסוגל להפעיל אותם כרצונו.
תרגילי עמידה בהם אנו נפתחים או נמתחים כלפי מעלה מעצימים אנרגיה שמימית, כאלו העוסקים בכפיפה למטה, ושכיבה מפעילים אנרגיה אדמתית.
תרגולים בהם צד ימין נמתח לרוב מעוררים אנרגיה זכרית ואלו המותחות את צד שמאל אנרגיה נקבית. לכן תרגילים המבוצעים לשני צדדים מאזנים.
תרגול יוגה מאוזן מאפשר איזון בין האנרגיות האלו.

טכניקות

כמו שאמרתי, יוגה אינה רק סדרה של מתיחות ותרגילי כוח ושיווי משקל. יש ביוגה אוסף גדול של עקרונות מוסריים, תרגילי נשימה, תרגילי ריכוז, ושיטות מדיטציה.
מומלץ לקרוא קצת ספרים בנושא כמו ספר היוגה השלם של סוואמי דווננדה, המיינד מסטוריו והשליטה בו של סוואמי שיווננדה, והטא יוגה פרטיפיקה.
מאוד מומלץ לשלב בתירגול כוונה, חימום, תרגול תנוחות, תרגול ריכוז, הרפיה, מדיטציה והקדשה.
מאוד מומלץ ללמוד טכניקות מאתגרות גופנית ממורה ובכלל להתייעץ עם מתרגל מנוסה כדי להימנע מנזק.
יוגה אזוטרית עושה שימוש בידע סודי של מערכת הערוצים ומרכזי האנרגיה, כל תנוחת יוגה אמורה ליצור זרימה יוחדית לאנרגיית החיים (פראנה) ולהפעיל מרכז אנרגיה מסויים.
כל מרכז חולש על קבוצה של תיפקודים, לדוגמה צ'אקרת הבסיס מביאה לקרקוע, יציבות מנטלית והאטה, צ'אקרת המין והרגש ליותר זרימה, עונג וחיוניות, צ'אקרת האש לכוח רצון, דינמיות וביטחון, צ'אקרת הלב אהבה,ענווה, וכמיהה רוחנית, צ'אקרת הגרון לטוהר, אינטואיציה ואסתטיקה, העין השלישית לריכוז ושליטה, והכתר להתעלות ושיחרור.
ידע מסוג זה חשוב ללמוד ממורה מתאים. כל צ'אקרה מייצגת יסוד אלכימי, אם ברור לך שחסר לך אלמנט כמו אש רגשית כבויה או אלמנט מסויים לא מאוזן, מלוכלך או חסר שליטה כמו התפרצויות זעם למי שאלמנט האש שלו לא נקי, תרגול עיקבי של טכניקות הקשורות באלמנט הזה והמרכז האנרגטי הקשור אליו יכול לשפר מאוד.

מבנה אישיות

לכל אחד מאיתנו יש מבנה אישיותי המתאים לסוג תרגול מסויים, יש שמתחברים לתרגול דינמי מאוד ויש שרוצים להיות רק בהרפיה, יש שמחפשים הרבה מודעות דרך תרגול סטטי, רך, איטי בשקט מוחלט ויש דווקא מתרכזים כשיש מוזיקה ואתגר פיזי. אם תבחר בתרגול המתאים לטמפרמנט שלך יהיה לך יותר קל להתמיד וזה אולי הדבר החשוב בשלבי התחלה.
כל אחד מאיתנו במצב מסויים במסע הגיבור האישי, אחד נמצא בתקופה מלחיצה ומתישה וחצי מהתרגול צריך להיות התרגעות, נשימה איטית והרפיה ואחד בתקופה של תקיעות, שיעמום ועצלות ותרגול דינמי המכיל תנוחות עמידה, תנוחות הפוכות ונשימות מהירות תעזור.
זהו עד כאן להיום בפוסט הבא אכנס לפרטים על טכניקות וכלים מעשיים יותר.
התמונה באדיבות
Photo by Chevanon Photography from Pexels
פוסט על פיתוח כוח רצון:

אודות רן דרן

רן דרן הוא מטפל רגשי, מאמן לחיים, כותב ומרצה בנושאי רוח וטיפול.
לרן תואר שני במדעי הדתות מאוניברסיטת תל אביב, והכשרות רבות בתחומים טיפוליים ורוחניים.
רן מתמחה בחיבור בין רוחניות ופסיכולוגיה ובמיוחד בפסיכולוגיית מעמקים יונגיאנית ומסע הגיבור.
מפתח שיטה טיפולית הקרויה אימון רוחני טראנס פרסונלי בדרך מסע הגיבור.

השארת תגובה