***אז בוא תגיד לי איזה סוג של גיבור טיפולי אתה?***
הארכיטיפים של הגיבור הם כוחות נפש המוטמעים בתת המודע הקולקטיבי ומתגלים בתוכינו כשאנו מתחילים לגדול רוחנית. הם דוחפים אותנו לצאת להרפתקת חיינו, לפגוש את הלא נודע ולחזור ממנו עם אוצרות יקרים.
הארכיטיפים הם האנשה ל 4 האסטרטגיות הגדולות ומשלימות להתמודדות עם אתגרי החיים.
הפסיכולוג הנודע קארל יונג הציג את הדמויות של הגיבור, להם קרא מלך/ה, לוחם/ת, קוסם/ת ומאהב/ת ואותם מצא בכל הסיפורים הגדולים של האנושות באופן החוצה תרבויות וזמן.
במסע ההתפתחות האישי שלנו למצויינות בטיפול בריפוי עצמי, הארכיטיפים האלו מתעוררים, והייתי רוצה להציג אותם ואת השימוש בהם כאן.
***המלך\ה הטיפולי ***
המלך בטיפול הוא החלק הפנימי שיודע ליצור "ממלכה" (קליניקה, מרחב טיפולי) אותנטית, בטוחה ומגנה.
הוא בטוח בעצמו ויודע את ערכו, כתוצאה הוא יודע לשים גבולות ולתת את מתנתו הייחודית. כשהמלך הטיפולי חזק וחיובי בתוכינו נידע ליצור סביבה מרפאת ומעצימה ללקותינו, הם ירגישו ביטחון ללכת אחרינו ויתנו בנו אמון, לעצם הנוכחות שלנו תיהיה השפעה מרפאת על מטופלינו.
לארכיטיפ המלך הטיפולי יש גם אזורי צל והם המטפל השתלטן והמטפל הפופוליסט (והמרצה).
העריץ הטיפולי מוכן שהטיפול ילך רק בדרך שלו, הוא מאדיר את עצמו, מנסה ליצור תלות, ושואף להפוך את המאומן למעריץ או מוחא כפיים שכיר, במקרה קיצון הוא עלול לנצל את הפגיעות של המטופל כדי להפוך עצמנו לדמות סמכות בעולמו ולהשתמש בכוחו כדי ליצר תלות רגשית שלא תאפשר למטופל לעזוב גם אם הטיפול אינו אפקטיבי.
***הלוחם\ת הטיפולי***
הלוחם הוא החלק הישיר והאמיץ בנו, חלק הזה נהנה לעמוד באתגרים ולהציב אתגרים לאחרים, כשהלוחם חזק ומאוזן, אנו נותנים השראה למטופלינו ודוחפים אותם לתעלות.
אנרגיית הלוחם גם עוזרת למטופל לצאת מאזור הנוחות שלו, להתמיד בטיפול ולפגוש את "הדרקונים" של חייו בלי להתכווץ או לברוח.
הלוחם נותן למטופל את ההרגשה שהכל אפשרי, שיש לו יכולת לפגוש הכול ולהצליח, אם הלוחם הפנימי שלנו חלש יהיה לנו קשה לעמוד מול המטופל כשהוא צריך שיקוף קשה ואמיתי, או כשהוא זקוק לגבולות או הנעה לפעולה.
צל של הלוחם הטיפולי הוא המטפל המתעלל והמטפל הקורבן. המטפל המתעלל נותן למטופל תחושה שאם אינו מתקדם הוא לא שווה כלום, שהוא אף פעם לא מספיק טוב, שהוא נחות בהשוואה לאחרים, מטפל כזה עלול אפילו להשפיל את המטופל ל"טובתו'. המטפל הקורבן יוצר אשמה, כאילו הוא עובד נורא קשה למען המטופל אבל המטופל לא משקיע או לא מעריך אותו כראוי, הוא מאשים את המטופל בדברים שאין לו שליטה עליהם וטובע מהמטופל ש"ירצה" וילך אחריו גם כשזה מעבר ליכולתו
***הקוסם\ת הטיפולי***
הקוסם הטיפולי תמיד חושב צעד אחד קדימה לפני המטופל, מסוגל להשתמש בכל התנגדות או בעיה לטובת הטיפול, הוא מבין לעומק את נפש האדם ושולט בטכניקות טיפוליות רבות, יש לו כישרון טבעי למניפולציה, בה הוא משתמש כדי לעקוף את מנגנוני ההגנה והאמונות המגבילות של המטופל, אם זאת כשאנרגיית הקוסם חלשה או פצועה הוא עלול להפוך למטפל המניפולטיבי (השרלטן) או למטפל הנאיבי.
המטפל המניפולטיבי משתמש ביכולתו כדי להסתיר את חולשותי, הוא עסוק בלהוכיח כמה הוא חכם במקום בלעשות מה שצריך כדי שהטיפול יצליח, המטפל הנאיבי "עיוור" ולתהליכים העדינים והמניפולציות שמנגנוני ההגנה של המטופל מיצרים, הוא "פתי" המקשיב למה שהמטופל אומר ולא למה שהוא מתכוון, הוא הולך ישר לתוך מלכודות רגשיות ואינו מסוגל לקרוא בין השורות ולמצוא את דלתות הקסמים שיעשו את הטיפול מהיר ויעיל בהרבה, הוא נאחז בטכניקות באופן דוגמטי ומילולי מדי, ועלול לפספס הזדמנויות טיפוליות וסוסים טרויאנים" שהיו מאפשרים להפיל את חומות ההדחקה וההכחשה של המטופל מהר.
***המאהב\ת הטיפולי ***
המאהב הוא הכוח הפנימי שמכניס לב ורגש לטיפול, לעיתים מבט חם, ונוכחות חומלת שווה יותר מהמילים היפות והשנונות ביותר.
כשאנרגיית המאהב הטיפולי בריאה וחזקה המטופל ירגיש שלמטפל באמת איכפת ממנו, שהוא מחובר אליו בלב, שיש לו אישור להיות בלב בעצמו, שהמטפל רואה בו הרבה יותר מרק "קליינט".
כשאנרגיית המאהב הטיפולי חלשה או פצועה, המטופל עלול להרגיש תדר "קריפי" או אובססיבי מהמטפל, כאילו איכפת לו מידיי, כאילו החיבור שיצר איתו אינטנסיבי מידי ולא נעים. מצד שני כשהמאהב חלש הוא עלול להרגיש קור וריחוק מהמטפל, כאילו הוא סתם עוד מספר בשבילו, ויחוש שאין לו אישור להיפתח ולדבר מהלב.
***למה חשוב להכיר את דמויות המטפל בתוכינו?***
דמויות המטפל מאפשרים לנו גמישות בעבודה טיפולית, אנשים שונים זקוקים לאנרגיה טיפולית שונה בשלבים שונים של מסע ההתפתחות.
ככל שנכיר אותם ונשלוט בהם יותר נוכל ליצר מרחב טיפולי אפקטיבי יותר ולהפוך באמת ליגיבורים טיפוליים.
אתגר לעורר את המטפל הפנימי – להפוך לגיבור של הקליניקה
האם מעניין אתכם להפעיל את הארכיטיפים של הגיבור הטיפולי?
רואים שאתם מופעלים מאזורי הצל של
הגיבור ורוצים לשנות את זה?
חולמים להיות מטפלים אבל לא יודעים איך להתחיל?
אני מציע אתגר חינמי ייחודי בוא נעורר את הגיבור הטיפולי, נאזן אותו ונלמד להשתמש בו לריפוי עצמי ושדרוג היכולת לטפל באחרים.
ניתן להצטרף לאתגר בלינק הבא:
הערות:
*3 הארכיטיפים הנוספים של הגיבור על פי טון ואן קרון קרויים איש הפרא, הג'וקר והנביא (בהתאמה ל 7 הצ'קרות) הם יזכרו באתגר בהרחבה.
*מבוסס על מסע הגיבור(כמו שהוצג בגיבור בעל אלף הפנים) של ג'וזף קמפבל ( והארכיטקטים של הגיבור של קארל יונג.