מוטיבציה פנימית – כיצד להניע את עצמינו בדרך שמביאה תוצאות מספקות

מוטיבציה פנימית – כיצד להניע את עצמינו בדרך שמביאה תוצאות מספקות

מקרה אימוני – שמואל המצליחן שהמוטיבציה הפנימית שלו היתה…חיצונית

הוא היה ביצועיסט ומצליחן, אבל לעולם לא ידע מנוחה, פעם חשב שככה צריך להיות אבל לאחרונה התחיל לחשוד שאולי "ההרגלים הטובים" שלו הם קצת כמו קללה, הוא הבחין שהמצליחנות שלו גולשת למקומות שפחות רלוונטי לה להיות, הוא שם לב שהוא חייב להצטיין בדברים זניחים מבחינתו, ושההרגל החיובי לעשות הכל מושלם, נעשה לפעמים דבר כפייתי ומתיש, אבל לא ידע איך להשתחרר מזה, וגם פחד שברע שיתחיל לוותר לעצמו, כל חיי ההצלחה שבנה יתמוטטו.

טיפול:

הוא: זה כמו יצור שיושב עלי מאחורה וגורם לי להרגיש שאני אף פעם לא בסדר.

משהו פרפקציוניסטי, שכאילו דוחף אותי להצטיין אבל לא נותן לי שלוות נפש.

אני: אבל נשמע שיש בו תועלת?

הוא: האמת שהוא כנראה משרת אותי בהרבה דברים אבל זה כמו כוח חסר הבחנה, לדוגמה, יש לי עניין אם לחנות באופן מושלם שלא מפריע לאחרים, לפני כמה ימים הייתי באמצע העיר וחנייתו באופן קצת עקום אבל סביר, כשיצאתי מהאוטו וראיתי שאני לא מושלם, חזרתי לאוטו כדי להזיז, כמובן שמישהי חשבה שאני יוצא, ונתקעה מאחורי, ואז זה יצר פקק מאחוריה ושניסיתי להתיישר זה גם תקע אנשים לפני, היא ממש התאכזבה וצרתי פקק שלם, וזה יצר לי ממש זעם על עצמי שיצר בדיוק את מה שרציתי למנוע, כלומר להפריע לאנשים, ולהגביל חניה, יש לי את זה גם עם נשים, כשרואה מישהי ברחוב חייב לגשת אליה או שמרגיש רע, ואם מצליח לקבל מספר אז הקול הזה אומר לי, שזה לא חוכמה, כי היא לא כזאת יפה, או שעשתה לי סימנים או משהו, אף פעם לא יכול להנות מההישג שלי.

חוק ה 20-80 של מצויינות – אי אפשר להיות הכי טוב בכל דבר

אני: פתחת נושא עמוק, קודם כל בוא נבין 

שמצויינות בכל התחומים אינה אפשרית ואינה רצויה, חוק ה 20-80 אומר שב 20 אחוז של המיומנות אתה יכול להשיג 80 אחוז תוצאות, רופא משפחה כללי יכול לטפל ב 80 אחוז מהבעיות וזה דורש השקעה מוגבלת, רופא מומחה צריך ללמוד יותר מכפול כדי לטפל בעוד מספר בעיות מאוד מצומצם שרופא כללי לא יכול לטפל בהם. ברוב התחומים די לנו ב 20 אחוז השקעה שפותרת 80 אחוז בעיות, להיות מצויין זה השקעה מאוד גדולה כדי לפתור גם בעיות ייחודיות שאינן מופיעות הרבה. אם ננסה להצטיין בהכל, נסיים תשושים ונפספס את מה שבאמת חשוב, שלא לדבר על זה שנפספס את המטרה הגדולה יותר של חיים שיש בהם גם שלווה, זמן פנוי ונינוחות.

הוא: אבל יש דחף חזק להצליח בהכל, לא חושב שזה טוב?

אני; בשביל מה אתה רוצה להצליח בהכל?

הוא; כדי לחיות חיים טובים ונעימים.. הנראה.

אני: זה כמו בסיפור על הדייגים היוונים שישבו בחוף, ונהנו, אחד מהם, היה שאפתן, הוא הסביר לשני, אני הרבה יותר טוב ממך, אקנה לי בדגים האלו רשת, ואז אדוג יותר דגים, ואז אקנה סירה, ואז מפעל דגים, ואפתח רשת מסעדות דגים ובסוף אקים אימפריית דגים בינלאומית…

השני אמר, ואז מה תעשה, הראשון ענה, אשב לי פה איתך על החוף ואדוג לי דגים בכייף…השני ענה, נו אז אני יותר עשיר ממך כי אני כבר עושה את זה…

הוא: אני מבין…

אני: החלק הלחוץ הזה רוצה את טובתך ומנסה להגן עליך ממשהו, אבל הוא כמו תוכנה לא מעודכנת במערכת ההפעלה. שלך, רוצה לשאול אותו על מה שומר או מגן?

(תהליך טיפולי…)

הוא: הוא מגן על חלק פנימי שמרגיש קטן וחסר חשיבות, שאסור שיראו שהוא חלש…

למה עשיה ששורשה מוטיבציה פנימית שלילית מייצרת תוצאה שלילית?

אני: זה מה שחשבתי, אבל כל העניין, שאם המוטיבציה לפעולה באה מתוך פחד ותחושת חוסר ערך, גם התוצאה תכיל בתוכה קוד גנטי של חוסר ערך, אותה תחושת נחיתות שהניע אותך לא תתמלא עם ההצלחה, כי היא מובנת בתוך הפעולות שלך, הפעולות שלך כאילו נועדו להסתיר משהו, אבל ככל שהן יותר גרנדיוזיות ויוצרות מסכה גדולה יותר, ככה גם ההרגשה שהן מסתירות משהו גדול, והפחד שהדבר יתגלה, גדול יותר.

רק פעולה שהבסיס שלה היא תחושת ערך עצמי לא מותנה, גם תניב תוצאות שמחזיקות תחושת ערך.

למה הדרך חשובה מהתוצאה?

הוא: עכשיו נפל לי האסימון, מוטיבציה פנימית היא הכול, איך שהוא כמה שלא הצלחתי, הרגשתי אפילו יותר חסרון, וחוסר שביעות רצון, והחרדה שלי להיות כישלון רק גדלה.

מצד שני איך בכלל אפשר לעשות משהו ללא התחושה שאני חסר ערך, ואם לא אשתפר כל הזמן אז לא אהיה בעל ערך או אהוב…

הוא: כמו שאמרתי,  לעשות דברים מתוך חוסר ערך זאת מוטיבציה חזקה, אבל יש בתוכה רעל, והיא אינה הסיבה היחידה לעשות דברים, להיפך פעולה כזאת מייצרת תדר אלים וכפייתי, התדר הזה גורם לתגובת התנגדות מהעולם ואז הכול הולך קשה…

הוא: שיט זה נכון, אבל איך לנוע אחרת, אני חושב שמעולם לא ידעתי ..

אני: כשאתה מפסיק לנוע מפחד להחשף כחסר ערך, תתחיל לגלות מוטיבציה פנימית כמו מימוש, יצירתיות, צורך טבעי לביטוי עצמי ועוד.

הוא: אני רוצה ללמוד דרך בריאה להניע את עצמי ..

אני: זה מתחיל מלאהוב ולקבל את עצמך גם כשאינך מצטיין בכל דבר, ואז להתמקד במה שאתה באמת אוהב לעשות, נותן לך משמעות, וגם מתגמל אותך כלכלית, אז חשוב לפתח את האמונה שכשאנו עושים את הדבר הנכון, היקום תומך בנו, ואז החיים הופכים מקרב מול איתני הטבע, לריקוד עם הכוח האוהב והיצירתי של הבריאה ..

רוצה להתחיל?

הוא: כן כן כן

תרגיל למוטיבציה פנימית חיובית

א. חישבו על דבר שאתם מתאמצים לעשות

ב. נסו לראות את המוטיבציה מאחורי הפעולות שלכם, כיצד אתם מניעים את עצמכם?

ג. בדקו כמה מכוח ההנעה שלכם הוא פחד, אשמה, הישרדות, הכרח?

ד. בדקו האם זאת הדרך היחידה להניע את עצמכם? 

ה. איזה כוח חיובי יכול להחליף את המניע השלילי הזה?

תרגיל 2

א. איזה איכויות יתממשו כשתשיג את המטרה? 

ב. בדקו כיצד אפשר להכניס את האיכויות האלו כבר בדרך למטרה.

(לדוגמה: אם הכמיהה היא כשאהיה בזוגיות אהיה קליל ושלם יותר, איך אתה יכול להכניס קלילות ותחושת שלמות כבר לחיזור ולחיפוש הזוגיות).

הערות:

Photo by Jan Kopřiva

*הרחבה על כוח רצון 

אודות רן דרן

רן דרן הוא מטפל רגשי, מאמן לחיים, כותב ומרצה בנושאי רוח וטיפול.
לרן תואר שני במדעי הדתות מאוניברסיטת תל אביב, והכשרות רבות בתחומים טיפוליים ורוחניים.
רן מתמחה בחיבור בין רוחניות ופסיכולוגיה ובמיוחד בפסיכולוגיית מעמקים יונגיאנית ומסע הגיבור.
מפתח שיטה טיפולית הקרויה אימון רוחני טראנס פרסונלי בדרך מסע הגיבור.

השארת תגובה