איך לרפא טראומה מעבר לטיפול בתגובת תקוף הימלט וקפא

איך לרפא טראומה מעבר לתגובת תקוף-הימלט וקפא

להבין ולרפא טראומה מעבר לתגובת תקוף-הימלט וקפא, גלו והבינו 4 מנגנוני הגנה ותגובה משניים לטראומה והדרך לנטרל אותם.

איך לרפא טראומה – 4 תגובות לטראומה מעבר לתקוף הימלט וקפא והדרך לשחרר אותם

אז טראומה עכשיו מאוד בכותרות,  כולנו פוגשים אנשים במצב פוסט טראומטי וחשוב לדעת איך להתנהג מול אנשים כאלו אפילו אם איננו מטפלים. רוב מי שמודע לטראומה יודע על 2 תגובות של המערכת העיצבית במצב פוסט טראומטי והם מצב של תקוף-הימלט, וקפאון. אם זאת ישנם מצבים נוספים שעלינו לדעת לאבחן.

 

ללא אבחון מדוייק לא נדע איך להתמודד איתם, ואנו עלולים לגרום נזק במקום תועלת בתגובה שלנו.

כדי שגם מי שלא מאוד מעודכן בנוגע לטראומה יוכל להבין אזכיר שתגובת תקוף-הימלט מאופיינת בערנות מופרזת, עצבנות וחוסר יכולת להירגע,קושי בלישון, חרדתיות…וכו,  קיפאון מאופיין בתגובות שיתוק מול טריגרים הקשורים לטראומה, תחושת ניתוק מהגוף ודיסוציאציה. התגובות האלו הן הנפוצות ביותר אבל אינן היחידות ואזכיר כאן כמה נוספות. מי שרוצה ללמד כיצד להתמודד עם התגובות המרכזיות לטראומה יכול לקרוא פוסטים שלי המופעים בתגובות.

 

תגובות נוספות לטראומה והטיפול בהם מעבר לתקוף-הימלט וקפא:

 

כיבוי (SHUTDOWN)

כיבוי מתאפיין בצורך לישון המון ולהיות באופן קבוע במצב אנרגיה נמוכה, מצב המתפרש לעיתים כדיכאון מתמשך, כיבוי גם יוצר חוסר תפקודיות, ערך נמוך והימנעות ממפגשים חברתיים.

כיבוי הוא מנגנון הגנה שנוצר כי "גוף הכאב" טעון מידי, ויש פחד עמוק להציף את הכאב ולהתמודד איתו, למעשה זהו סוג של מנגנון בריחה.

איך לרפא טראומה המתבטאת ככיבוי?

בטיפול כשאני פוגש לקוח שזה המצב שלו אני עובד איתו על בניית כוחות, ואז פגישה של הכאב, ושיחרורו, לעיתים נדרש גם תהליך עיבוד ושיחרור אבל, וכן תהליך ביטוי ופירוק של אנרגיית זעם ותוקפנות שנועדה במקור להגן על המטופל, אבל לא "נוצלה" באופן מועיל, או הודחקה, והפכה ל"פגיעה עצמית" שיפוט ותבוסתנות, איתה המטופל לא רוצה להתמודד, ולכן הוא "מכבה" את הכלל

,

כדי לא להרגיש. במצב הזה אני רוצה לעורר את האש הפנימית בכל מחיר, גם אם המטופל מתנגד, פעילות פיזית, אומנות לחימה או כל פעילות אקטיבית שמיצגת בשביל המטופל טיפוח עצמי ולקיחת אחריות על עצמו יתאימו, המטופל לרוב יתנגד בהתחלה, כי יגיד שאינו מרגיש זאת מבפנים, צריך לשכנע אותו לעשות זאת בכל מקרה "FAKE IT TILL YOU MAKE IT", ואז להסכים לפגוש את ה"דרקון" ממנו הוא בורח, לרוב כעס וזעם עמוקים "שאסור" לו להרגיש כי אז יהיה "רע", זה אופייני למי שחיי בצל של דמות נרקיסיסטית שאסור לו להכיר בכך שהיא כזאת כי ירגיש אשמה, יתכן והדמות הזאת כבר לא נוכחת בחייו, אבל "התוכנה" שהתקינה בתוכו עדין פועלת. לעיתים אם המטופל נוצל באופן שפל וציני, או פותה לתת את כוחו לאחר, הוא לא יסלח לעצמו, והכיבוי יהיה דרך "להעניש את עצמו" על השגיאה שעשה.

 

כניעה וכריסה  (Collapse/Submit)

במצב כזה המטופל פועל באופן תבוסתני מאוד, מרגיש שאינו מסוגל לשאת במסע החיים ונוטה להימנעות מוחלטת מתגובה תוקפנית, פגישה של אתגרים או התנגדות למצבו. הוא כאילו נכנע מראש לכל אתגר ובוחר תמיד בדרך הקלה מכל עימות או אתגר. יש תחושה שמשהו מאוד בסיסי בתוכו נשבר ואין לו עמוד שדרה.

איך לרפא טראומה המתבטאת ככניעה וכריסה?

לעזור למטופל להרגיש ביטחון ושהם כבר לא בסכנה, לעזור להם להחזיר את מערכת העצבים שלהם ממצב של "שיתוק" למצב של פעולה אקטיבית, כלומר לפני שמגיעים למצב שיגרה וביטחון (לעכל ולנוח) חייבים לעבור דרך "תקוף והימלט". כניעה וקריסה נועדו למצב בו למטופל היתה הרגשה שאין טעם בהתנגדות (למעשה מדובר בתגובה ודומה לקפאון) ולכן לאחר החזרת תחושת הביטחון הבסיסי, יש לעורר את תגובת ההתנגדות שדוכאה במצב האמת, לתת לה להתעורר ולהפעיל את המערכת העיצבית הסימפתטית ורק לאחר שהאנרגיה האקטיבית האצורה השתחררה ונותבה באופן מועיל אפשר דרך הרפיה להחזיר את המערכת למצב פעילות רגיל. הרפיה בשלב הראשוני של כניעה וכריסה רק יחמיר את מצב המטופל, היות והמערכת העצבית שלו בתת-פעילות כבר ככה.

 

ריצוי ופיוס ( Please/Appease/Fwan)

במצב כזה המטופל מתנהג באופן מרצה מאוד, ונראה שאינו מחובר למצבו האמיתי אלה מנסה להגיד ולהתנהג כמו שהמטפל היה רוצה שיתנהל, הוא זקוק באופן קיצוני לאישור של המטפל ולתמיכה שלו.

ומנסה להציג חזות טובה יותר מאשר הוא באמת, כדי להראות "התקדמות". מנגנון הגנה זה אופייני למישהו שחיי בילדות בצד דמות בריונית שכיסחה אותו בכל מצב בו היה לו "חוסר הסכמה", או ניגוד רצונות מולה, הוא למד שמסוכן אפילו "לחשוב" באופן המנוגד לתוקפן, ולכן עליו "לרצות ולחשוב כמו התוקפן באופן "טבעי" בלי שאפילו ידע שהוא עושה זאת. זאת בעצם מניפולציית הישרדות, בה הוא "עובד על עצמו" כדי להצליח לעבוד על התוקפן שיחשוב שהוא נאמן לו באופן טבעי ולכן "יש לו זכות להתקיים", כי הוא "מועיל" ולא מסוכן. 

 

תסמונת סטוקהולם היא דוגמה מעולה לתגובה הטראומתית הזאת. (הזדהות של בני ערובה עם חוטפיהם), בטיפול מטופל כזה עלול להשליך את דמות הסמכות המסוכנת על המטפל, לפחד ממנו, ולהתאים את "עמדותיו" באופן לא מודע למה שהוא חושב ש"ירצה" את המטפל ויתאים לערכיו, אם המטופל "משתף פעולה מידי" ומסכים לכל קביעה טיפולית וכן מספר על חווית סירוס קשה וחיים בצל דמות מדכאת, כדי מאוד לוודא שאינו מושפע מהמנגנון הטראומטי הזה.

איך לרפא טראומה המתבטאת כריצוי ופיוס?

בטיפול יש לעזור למטופל להבין שהוא בטוח עכשיו, שהאסטרטגיה הזאת שאולי הצילה אותו בעבר אינה מועילה יותר, בהדרגה אשתדל לתת למטופל להרגיש עוצמה ולהתחבר לארכיטיפ הלוחם. 

 

אם המנגנון הזה הוא דומיננטי יש להתחיל בלעזור למטופל לזהות מהם רצונותיו ומחשבותיו האמיתיים או האותנטיים מהם ערכיו, ולברר אותם מערכים "שאימץ" כדי לשרוד. כשמדובר במנגנון הגנה מהילדות, לעיתים יש להגיע ברגרסיה לרגע לפני שהמנגנון הזה נוצר ולברר מה הרגיש וחווה מול הדמות המדכאת, רגע לפני הטראומה, ולחבר אותו בהדרגה למי שהיה "לפני שהכל התחיל".

 

באימון רגשי אני מיעץ למטופל כזה לעצור לפני החלטות או שאלות בהם יש בחירה, ולבדוק מה הוא רוצה באמת, לפני שהוא מסכים (מטופל כזה תמיד אומר כן לכל הצעה, או מתחמק מבחירה). ללמוד להגיד לו, ובכלל להתנגד למשהו זאת חוויה מפחידה מאוד לאדם במצב הזה, ויש לאמן אותו לעשות זאת ב"סולם מאמצים גובר". כמובן שאם המטופל מספיק בשל חשוב לפגוש את מקור הטראומה הראשונית ולרפא אותו.

 

היצמדות לדמות מושיעה וקריאה לעזרה ( Attach/Cry for Help)

אז כעם היהודי אנו מכירים את "הקריאה למשיח שיגאל אותנו", שמתעוררת במצבי מצוקה, והיו מספר מקרים בהיסטוריה שאנשים הלכו אחרי "משיחי שקר", או עלו על הגגות בציפיה לאחד כזה. הרעיון המשיחי מאוד קסום בעיני, אבל חשוב להפריד בין העיקרון הרוחני (שלמעשה מדבר על "נקודת משיח" פנימית שצריכה להתעורר) והתגובה הפיזיולוגית והפסיכולוגית המוטבעת עמוק בתת-המודע הקולקטיבי של העם היהודי

 

היצמדות וקריאה לעזרה מאופיינת על ידי צורך של הנפגע בקשר אינטנסיבי עם המטפל או דמות מעוררת ביטחון, קשר החורג מהמפגש הטיפולי או מערכת היחסים הקונקרטית, בנוסף הנפגע עלול להתנהג באופן ילדותי ולא מווסת לידו, וכן לעשות למטפל אידאליזציה ולראות בו מושיע או מלאך נערץ. 

איך לרפא טראומה המתבטאת כהיצמדות לדמות מושיעה וקריאה לעזרה?

 בטיפול על המטפל להפריד בן הרצון לתת למטופל תמיכה ואהבה, לבין הצורך לשים למטופל גבולות ולהחזיר למטופל את "הכוח" והיכולת שהוא משליך על המטפל. בעולם הטיפול הטרנספרסונלי אפשר להגיד כשמטופל משליך את "צל הזהב" שלו על המטפל, התופעה הזאת מאוד שכיחה ביחס של חסידים וגורואים מסוימים, בהם החסידים משליכים את כל מה שטוב ומואר בהם על הגורו, זאת תגובה ילדותית המדמה למערכת יחסים בין ילד קטן והורה כל יכול (האם הגדולה בפסיכולוגיה יונגיאנית), לעיתים ההתנהגות הזאת מועילה, כשההשלכה היא על אדם בוגר ואחראי.

במקרה של מטפלים וגורואים שרלטנים יכולה להיות לתופעה הזאת תוצאות הרות אסון (עד כדי דרישה לוויתור על כל הרכוש, או התאבדות קולקטיבית הקוראת בכתות), במילים אחרות בשלב הראשון מועיל להשתמש בכוח שהמטופל נותן למטופל כדי להניע אותו לעשות דברים שמיטיבים איתו, ואז בהדרגה ליצר תהליך התבגרות מ"אם הגדולה" או ה"אב הגדול" שהמטפל מיצג, החזרת הכוח למטופל, ודרבון שלו "לעצמאות ריגשית" וויסות עצמי, המטפל צריך לשחרר את תפקיד ה"מנטור" ולקחת תפקיד של מחנך ותומך. בגישה טרנספרסונלית מטופל במצב הזה צריך לעבור טקס העצמה בה הוא "לוקח" את הכוח אותו נתן לדמות חיצונית ולהפוך להיות בשביל עצמו הדמות המושיעה שיכולה לאפשר לו הגנה וביטחון. (הבוגר הפנימי הופך לתומך והמטפל בילד הפנימי).

 

איך לרפא טראומה דרך וויסות מערכת העצבים

מחקרים עדכניים בנוגע לטראומה מיחסים חשיבות רבה לוויסות המערכת העצבית ושימוש "בטכניקות" המפעילות את עצב הואגוס, גישות דוגמת SE , EMDR , ASP ועבודת טראנס המחוברת לגוף כמו REBIRTHING עושות את הוויסת הזה, כל אחת בדרכה.

 

רוצים לדעת יותר על איך לרפא טראומה? שמתי מאמר מקיף בתגובות.

מרגיש\ה שהגיע הזמן לשחרר את הטראומה, מבין שיש בה גם שיעור רוחני ושואף להפוך את "המגבלה" למשאב ואת הכאב לגדילה? פנו אלי לטיפול בטראומה בגישה טרנספרסונלית.

הערות:

הרחבה על טיפול בטראומה כאן

 

 

הצתרפו לקבוצת הווטסאפ לקבלת עידכונים ואת המיני קורס החינמי על אימון טראנספרסונלי

פוסטים נוספים

שיתוף:

גלילה לראש העמוד

רוצה להיות מטפל-על המשלב רוחניות עם כלים פסיכולוגיים מבוססים?

קורס טיפול טראנספרסונלי בדרך מסע הגיבור נפתח בקרוב

הצתרפו לקבוצת הווטסאפ לקבלת עידכונים ואת המיני קורס החינמי על אימון טראנספרסונלי

דילוג לתוכן